Изложбе

Поступак историзације Басариног лика и дела ризикује да у светлу актуелних погледа на савремену уметност лута у миту, анегдоти и националном патосу. Басарине скулптуре нису дела патоса, нити је Басарин опус пасивно удаљен од савремености.

Кључна одлика његовог стваралаштва јесте виталност, живот кроз уметничко стварање, стварање као есенција живота и животност материјала и форме. Светомир Арсић Басара није историја – он је актуелност у свој њеној комплексности, он је садашњи одговор на изазове које историја упућује.

Дело Светомира Арсића је нераскидиво повезано са његовим пореклом и бивствовањем на простору Косова и Метохије, плетући аутора и његов рад у историјски и политички косовски чвор и његове шире референце у појмовнику српског културног бића.

Басара јесте косовски чвор, он је толико саживљен са датим простором и његовом дискурзивном комплексношћу да постаје немогуће говорити и писати о тој једнакости и прожимању а да се не окрњи и не отме од изражајних могућности самог уметничког дела…

1956
Градска библиотека, Алексинац
1961
Сала Радничког универзитета, Приштина
1963
Фоаје Покрајинског позоришта, Приштина, Галерија „Зимског салона“, Суботица
1970
Фоаје Покрајинског позоришта, Приштина, Хотел „Бреза“, Брезовица, Фабричка хала Предионице, Приштина
1973
Уметничка галерија, Крушевац
1979
Галерија уметности, (ретроспектива), Приштина
1981
Галерија савремене уметности, Ниш
1984
Ретроспективна изложба, Павиљон „Цвијета Зузорић“, Београд
1985
Трстеник
1988
Галерија Саламбо, Париз
1989
Рашка
1989
Галерија Културног центра, Београд
1990
Трстеник, Лозница, Крупањ, Обреновац, Неготин, Београд, Бор, Приштина
1991
Галерија студентског центра, Крагујевац, Галерија уметности, Приштина
1995
Галерија савремене уметности, Ниш, Галерија ’73, Београд
1996
Галерија „Замак културе“, Врњачка Бања, Српски културни центар „Св. Сава“, Суботица, Народни музеј, Сомбор, Народни музеј, Крагујевац
1997
Галерија Културног центра, Ариље, Галерија Културног центра, „Карловачка уметничка радионица“, Сремски Карловци
1998
Ретроспективна изложба скулптура, Галерија САНУ, Београд, Одељак САНУ-у, Нови Сад, Галерија Народног музеја, Лесковац
1999
Културни центар, Власотинце, Уметничка галерија „Чедомир Крстић“, Пирот, Галерија народног музеја, Врање
2000
Дом дипломатског кора, Београд
2005
Српска косовско-метохијска кућа, Београд
2006
Руски дом, Београд, Галерија Савремене ликовне уметности, Ниш, Читаоница библиотека, Нови Кнежевац
2008
Петровац на Млави, Деспотовац, Жагубица, Свилајнац
2010
Галерија РТС-а, Београд
2012
Нови Београд, Блок галерија: Ретроспективна изложба скулптура Светомира Арсића Басаре у оквиру прославе Дана општине, 12–15. април; Нови Сад, Галерија Огранка САНУ, заједно са вајарем Савом Халугином, јун 2012.
2015
2015. Жагубица, Дом културе, поводом прославе Дана општине, 25. септембра 2015. отворена је изложба скулптура. Известан број скулптура остао као део сталне поставке.
2018
Београд, Косанчићев венац. Изложба Басариних скулптура у слободном простору под називом Омаж Косанчић Ивану у оквиру свечаног отварања реконструисаног Косанчићевог венца; 25. фебруар – 25. март. Париз, Културни центар Србије у Паризу. Самостална изложба 14 скулптура постављених на три нивоа галерије, мај.

2010

Галерија РТС-а, Београд

У Галерији РТС-а уприличена је изложба вајара, академика Светомира Арсића Басаре, чије се стваралаштво сматра једном од најособенијих страница у савременој српској уметности. Изложба обухвата 22 скулптуре, настале у периоду између 1961. и 2009. године. Већином то су робустне скулптуре остварене у комбинацији дрвета и метала. Аутор поставке је историчар уметности Нађа Ивањи Шваб, док је аутор текста у каталогу историчар уметности проф. др Срђан Марковић, који указује на Басарину ”дубоку и опору везу са бићем завичаја и земљом из које је увек црпио суштаствене подстицаје за своју уметност.... постављајући делом питање (и слутећи одговор) о судбини човека, његовим коренима, пореклу, етничком и егзистенцијалном удесу”. Извор: РТС, 2010.