Светомир Арсић Басара

Рођен у селу Севце, Косово и Метохија, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, 15. мај. 1928. (88 год.) Основну школу похађа у Севцу, нижу гимназију у Урошевцу. У Нишу је 1948. године уписао Школу за примењену уметност. Године 1953. је примљен на Академију за примењену уметност у Београду, где је дипломирао марта 1958. На Вишој педагошкој школи у Приштини предаје вајање и методику ликовног васпитања од 1962. Од 1973. професор универзитета, предавао на одсеку за вајарство на Академији уметности у Приштини, све до 1995. када је пензионисан. Оснивач је Ликовне колоније у Дечанима. Иницира оснивање Клуба ликовних уметника Косова и Метохије 1958. године.

СВЕТОМИР АРСИЋ БАСАРА припада кругу стваралаца који снагу за опстанак дубинских слојева свог стваралаштва (у ком се, у метафизичком хаосу, додирује оно што је у времену с оним што је у човеку) налазе у родном тлу косовске земље, у себи, прецима, у исконској лепоти, драми и трагедији свога завичаја и народа.

Потреба за понирањем у дубину земље – према себи и сопственим изворима – дошла је код Басаре сасвим природно, као резултат доба у којем живимо… Прочитајте детаљније